Project

New York Greenhouse

Design

Part Office, Cactus Store

Team

Jeff Kaplon, Kristin Korven, Carlos Morera, Max Martin

Contractor

Vaclav Metalcraft

Landscape

Cactus Store

Location

New York City, NY, USA

Year

2017

Size

385 sq/ft (main building)
150 sq/ft (auxiliary building)

Photos

Anna Beeke

The original Cactus Store, located in Los Angeles, is a small 400 sq/ft storefront and education center that focuses on rare and bizarre desert plants. An opportunity arose in late 2016 to temporarily expand the store's operations to a vacant lot in Manhattan's Lower East Side, across from Seward Park on the Chinatown border.

Two prefabricated aluminum structures were designed as temples to the plants, which are globally sourced and range in age from seedlings to specimens several hundreds of years old. Situated in the rear of the lot, the greenhouses maximize sun exposure while retaining a sizable front yard that acts as a semi-public park hosting screenings, lectures, workshops, dinners, or simply an area to relax.

The structures are monolithically wrapped in a fabric-reinforced poly-film to obscure their full scale and mask the objects within; entering is a dramatic sensory shift to the arid climate and topography of the plants. The footprint is organized around a simple grid, and several columns were removed while others enlarged to optimize interior circulation and display. Additional product is hung on three aluminum mesh panels, which also assist in shear stabilization.

Modular steel and wood furniture was designed to stack and be easily rearranged as stocking needs shift. When not in use for display, they serve as benches for the exterior areas.

During the second year of operation in 2018, the Cactus Store designed and planted a cold-hearty winter garden of mature bamboos, palms, and cycads to offer a lush escape from the city. Once the store’s tenure is completed in New York, the structure will be broken down and shipped to another, currently un-decided, location.

NYC Greenhouse
Text
Previous ProjectNext Project